La 20 februarie 2024, Consiliul UE a publicat un comunicat de presă în care se vorbește despre acordul la care au ajuns Consiliul și Parlamentul pentru a consolida standardele de calitate a aerului în UE. Se așteaptă ca noile standarde să îmbunătățească calitatea aerului și să reducă decesele premature. Acestea vor fi revizuite periodic și ar putea fi consolidate în continuare în viitor.
Legiuitorii UE și-au unit forțele pentru a consolida standardele de calitate a aerului până în 2030. Aceste noi limite și obiective, mai stricte, se aliniază mai bine la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și vor face obiectul unei revizuiri periodice. Directiva actualizată abordează o serie de poluanți atmosferici, inclusiv particulele fine (PM2,5 și PM10), dioxidul de azot (NO2), dioxidul de sulf (SO2) și chiar metale toxice precum arsenicul și plumbul. Fiecare poluant are propriul standard specific, iar cele mai importante reduceri vizează pe cei care prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătate. De exemplu, limitele anuale pentru PM2,5 și NO2 vor fi mai mult decât înjumătățite, scăzând de la 25 µg/m³ la 10 µg/m³ și, respectiv, de la 40 µg/m³ la 20 µg/m³.
Deși termenul limită pentru realizarea unui aer mai curat rămâne 2030, țările UE au acum o potențială plasă de siguranță. În anumite circumstanțe, acestea pot solicita o amânare până în 2040. Cu toate acestea, nu este vorba de o permisie gratuită. Pentru a se califica, ele trebuie să demonstreze motive clare și să îndeplinească condiții stricte. Astfel, se asigură că toată lumea depune eforturi pentru un aer curat, oferind în același timp flexibilitate pentru situații excepționale.
Planuri de acțiune
În cazul în care nivelurile de poluare depășesc limitele de siguranță, țările trebuie să ia măsuri:
-să furnizeze o foaie de parcurs privind calitatea aerului înainte de termenul limită, dacă nivelul de poluanți depășește valoarea limită sau valoarea-țintă.
-Să stabilească planuri privind calitatea aerului pentru zonele în care nivelurile de poluanți depășesc valorile limită și valorile țintă stabilite în directivă după termenul limită
-să stabilească planuri de acțiune pe termen scurt care să stabilească măsuri de urgență (de exemplu, restricționarea circulației vehiculelor, suspendarea lucrărilor de construcție, suspendarea arderilor agricole, oprirea arderii lemnului etc.) pentru a reduce riscul imediat pentru sănătatea umană în zonele în care pragurile de alertă vor fi depășite.
În cele din urmă, noile norme le dau putere cetățenilor! În conformitate cu directiva revizuită, dacă poluarea cauzată de neglijența unei țări vă dăunează sănătății, veți putea solicita despăgubiri. Acest lucru înseamnă că veți putea trage la răspundere guvernele pentru respectarea standardelor privind aerul curat și protejarea bunăstării dumneavoastră.
sursa info :https://seetheair.org/2024/02/26/europe-new-pm2-5-limits/