Particulele în suspensie plutesc în aer sub formă de picături solide sau lichide. Particulele fine sunt respirabile și concentratia lor poate crește rapid prin coagulare și condensare a vaporilor, iar particulele mari se sedimentează rapid sub influența gravitațională, cea mai mare parte existând în general în aerul înconjurător în intervalul 0,1-10 µm.
Particulele în suspensie pot fi clasificate în funcție de trei componente majore:
Particulele de ardere, care cuprind în principal particule fine (<2,5 µm), particule de carbon elementar și organic provenite în principal din traficul rutier.
Particule secundare formate în principal din sulfat de amoniu (sau acid sulfuric) și nitrat de amoniu, predominant în gama de dimensiuni fine (<2,5 µm).
Particule grosiere provenite în mare parte din praful de sol și de la suprafața drumului resuspendat de activitatea de trafic și alcătuit în principal din componente minerale anorganice.
Care sunt efectele nocive ale PM?
Particulele conțin părti solide microscopice sau picături de lichid atât de mici încât pot fi inhalate și pot cauza probleme grave de sănătate. Unele particule cu un diametru mai mic de 10 micrometri pot pătrunde adânc în plămâni, iar unele pot ajunge chiar în sânge. Dintre acestea, particulele cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri, cunoscute și sub numele de particule fine sau PM2,5, reprezintă cel mai mare risc pentru sănătate.
Particulele fine sunt, de asemenea, principala cauză a vizibilității reduse (ceață) în anumite metropole, inclusiv în multe dintre parcurile noastre naționale și zonele sălbatice prețioase.
Anual în România peste 30 000 de oameni mor din cauza poluării aerului și peste 7 milioane la nivel global. Monitorizarea acestei concentrații de particule ultrafine este primul pas pentru a înțelege unde este problema și ce trebuie să facem pentru a diminua poluarea. Implică-te și tu pentru a monitoriza și cartierul în care locuiești.
Schimbarea începe cu tine!