Focurile de artificii sunt un factor important de poluare, care se întâmplă anual la trecerea dintre ani și care poate pune sănătatea spectatorilor în pericol. Un spectacol luminos de scurtă durata, poate avea consecințe pe termen lung pentru mediu, afectând atât solul, apa, aerul dar și viețuitoarele (oamenii și animalele).
An de an se înregistrează valori excepționale pentru pulberea în suspensie PM2.5 și PM10, concentrația acestora depășind limita admisă și cu 623%. Aceste pulberi pot fi compuse din oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor, microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși). Pe 1 ianuarie 2023 senzorii din rețeaua noastră au înregistrat concentrații mari în aproape toate cartierele din Cluj-Napoca, special pe străzile Călan și Budai Nagy Antal.:
De asemenea stațiile naționale ale ministerului mediului au înregistrat valori similare cu depășiri foarte mari a concentrației de pulberi ultrafine PM2.5 și PM10( cu depășiri de 5,6 ori pentru limita admisă pentru PM2.5 și de 3, 4 ori pentru limita admisă pentru PM10).
Aceste concentrații foarte mari de substanțe periculoase, aerosoli ce conțin săruri și oxizi de metale, au fost înregistrate și câteva ore după spectacolul de artificii, norul de fum fiind vizibil și cu ochiul liber. Expunerea la aceste particule descrise mai sus (particule cu dimensiuni sub 2,5 micrometri) este periculoasă pentru copii, bătrâni și adulții cu probleme cardiace sau de respirație. Un studiu recent a demonstrat că în locații din apropierea unui foc de artificii nivelurile orare de PM 2,5 urcă până la 500 μg / m3, iar concentrațiile medii de 24 de ore cresc cu 48 μg / m3 (370%). Acest lucru echivalează cu a sta în aerul de la Beijing în zilele cu cel mai mult smog.
Poluarea cu pulberi în suspensie sau poluarea sonoră a putut fi vizibilă și în timp real :
De ce sunt periculoase focurile de artificii pentru natură și mediul înconjurător?
- Petardele și focurile de artificii provoacă poluarea extensivă a aerului. Acestea elimină într-o scurtă perioadă de timp o încărcătură masivă de elemente chimice: compuși de sulf și carbon, urme de metale grele și gaze toxice (ozon, dioxid de sulf, monoxid de azot), care rămân în atmosferă timp de mai multe ore sau zile și poluează aerul. De fapt, multitudinea și bogăția de culori care caracterizează un foc de artificii se datorează particulelor de metal care ard cu diferite flăcări (albastru=cupru, roșu=stronțiu sau litiu și verde strălucitor/ alb = compuși de bariu). Majoritatea focurilor de artificii conțin compuși de potasiu și aluminiu, care sunt folosiți pentru a propulsa focul în atmosferă. Tot acest cocktail de chimicale rămâne în aer pe o perioadă lungă de timp și se recombină cu alte elemente.
- Particulele care cad la pământ în urma detonării pătrund în sol și în apele freatice, otrăvind terenul mult timp după ce artificiile au fost uitate. Un compus al articolelor pirotehnice – percloratul (acționează ca un oxidant pentru propulsorii care lansează artificiile) – ajunge în lacuri și râuri de unde oamenii își asigură apa potabilă. Acest compus chimic afectează capacitatea tiroidei de a produce hormoni necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală. În Statele Unite studiile au descoperit că nivelurile de perclorat au crescut dramatic în lacuri după artificiile din 4 iulie: de o mie de ori față de nivelul normal.
- Cantitatea de emisii de carbon provenite din focurile de artificii de pe întregul glob în noaptea de Revelion o întrece cu mult pe cea provocată de incendiile extinse de pădure și se face vinovată de apariția găurilor în stratul de ozon.
- Efectul cumulativ al acestor elemente toxice (practic zeci de ani de detonare) este dezastruos pentru ecosisteme și pentru sănătatea publică.
- Să nu uităm că elementele ce alcătuiesc articolele pirotehnice sunt obținute din mine și cariere montane, care sunt distructive pentru mediul înconjurător.
Cum îi afectează focurile de artificii pe oameni?
- Petardele și focurile de artificii sunt periculoase atât pentru cei care le mânuiesc, cât și pentru cei din jur. Există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare (dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi) sau la orbire (dacă din proiectil sar bucăți). Pericolul este sporit dacă utilizatorul/utilizatorii se află în stare de ebrietate, așa cum deseori se întâmplă în cazul sărbătorilor.
- Petardele și focurile de artificii sunt periculoase pentru siguranța publică: folosirea acestora e foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane. Practic orice spațiu urban este nepotrivit pentru utilizarea focurilor de artificii și din acest motiv guvernele multor țări interzic spectacolele de acest gen în cazul utilizatorilor fără certificat de competenență.
- Petardele și focurile de artificii reprezintă un exemplu prost pentru copii: întrucât mulți copii imită adulții (mai ales părinții), există riscul să folosească nesupravegheați petarde fără să știe concepte precum capsă, detonare, distanță, viteză de ardere.
- Petardele și focurile de artificii sunt vândute, în majoritatea cazurilor, pe la colțuri de stradă, fără acte de provenienţă, fără instrucțiuni de folosire, fără indicarea categoriei din care fac parte şi legalitatea etichetelor.
Cum îi afectează pulberea ultrafină provenită de la focurile de artificii pe oameni?
Când vorbim de poluare aerului, facem referire la concentrația de particule particule fine (PM) în aer
- PM10 : sunt particulele mai mici decât 10µm
- PM2,5 : sunt particulele mai mici decât 2,5 µm
- PM1 : : sunt particulele mai mici decât 1 µm
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)
OMS recomandă să nu se depășească :
o medie anuală de 5 µg/ m3 de particule de 2.5 microni (PM2.5) și 15 µg / m3 de particule de 10 microni (PM10).
o medie zilnică de 15 µg/ m3 de particule de 2.5 microni (PM2.5) și 45 µg/ m3 de particule de 10 microni (PM10).
Concluzia
Suntem nevoiți să evoluăm ca și societate și să nu mai punem în pericol viitorul planetei, siguranța mediului și a sănătății personale. Putem să folosim tehnlogia pentru a evita dezastre naturale, pentru a înțelege și monitoriza natura, dar și pentru spectacole aeriene cu drone, care să înlocuiască focurile de artificii. Astfel de acțiuni pe termen scurt (spectacolele de artificii), poluează natura pe termen lung și nu face altceva decât să contribuie an de an la adăugarea de chimicale care otrăvesc mediul înconjurător de ani de zile.