EFECTELE NOCIVE A ARTIFICIILOR/PETARDELOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ

EFECTELE NOCIVE A ARTIFICIILOR/PETARDELOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ

EFECTELE NOCIVE A ARTIFICIILOR/PETARDELOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ

Artificiile de Revelion reprezintă unul dintre cele mai neobișnuite evenimente de poluare atmosferică în decursul unui an

Anual în perioada sărbătorilor de iarnă, în special pentru a sărbători trecerea dintre ani, oamenii folosesc mii de tone de artificii pentru a se bucura de un spectacol luminos timp de zeci de minute. Acest obicei străvechi, a început să fie înlocuit de metode moderne precum spectacole de lasere, proiecții de lumini sau de coregrafii cu drone, spectacole ce sunt mai prietenoase cu mediul și cu animalele.

Focurile de artificii sunt reglementate sub legea 126/1995, conform căreia articolele pirotehnice din categoriile permise prin lege pot fi folosite de persoanele fizice sau juridice autorizate, sub condiția luării de măsuri pentru protejarea persoanelor, a bunurilor materiale, a animalelor și a mediului. Din păcate de la an la an tot mai multe persoane sunt rănite, multe bunuri sunt distruse, mii de animale suferă împreună cu mediul inconurator unde aerul și apa sunt afectate de microparticule ce conțin metale și compuși chimici.

Efectele artificiilor pe măsurătorile senzorilor ce urmăresc calitatea aerului (revelion 2021)

În mai multe orașe din România au fost înregistrate depășiri masive a concentrației pulberilor în suspensie PM2.5 și PM10 de până la câteva ori în special în marile orașe. Astfel pe măsurătorile efectuate de senzorii din Cluj-Napoca, București și Iași se pot observa efectul artificiilor după ora 00.

Compozitia artificiilor

O parte integrantă a focurilor de artificii o reprezintă materialele inflamabile cum ar fi pulberea neagră, un amestec de cărbune (mangal), sulf și azotat de potasiu sau pulbere fără fum, de exemplu nitroceluloză. În plus, artificiile conțin substanțe care formează un bliț luminos, colorat la aprindere. Dacă sarea de masa (sodiul) este presărată pe flacără, ea va deveni portocalie. O flacără colorată apare ca urmare a faptului că electronii din ionii de sodiu absorb energia și transferă la niveluri mai mari de energie și apoi revin la starea lor de bază, eliberând o anumită cantitate de energie corespunzătoare unei anumite culori a flăcării.

„În producerea artificiilor sunt utilizate unele elemente chimice, care la excitare și trecere în stare fundamentală, absorb și emit radiații, transformându-se în diferite culori. Stronțiul și litiul pot fi utilizate pentru culoare roșu, bariul formează culoarea verde, cuprul generează culoarea albastră, iar sodiul strălucește în nuanță aurie. Calciul face culorile mai intense, zincul face nori de fum, aluminiul strălucește și sulfura de antimoniu adaugă sclipici”, subliniază Ion Marin.

Tabelul de coloranți pentru focuri de artificii

CuloareCompus
roșusăruri de stronțiu, săruri de litiu
carbonat de litiu, Li2C03 = roșu
carbonat de stronțiu, SrCO3 = roșu strălucitor
Portocalesăruri de calciu
clorură de calciu, CaCI2
sulfat de calciu, CaSO4 · xH20, unde x = 0,2,3,5
Aurincandescență de fier (cu carbon), cărbune sau lampă neagră
Galbensodiu
azotat de sodiu, NaN03
criolit, Na3AlF6
Electric albmetal alb-fierbinte, cum ar fi magneziu sau aluminiu
oxid de bariu, BaO
VerdeCompuși de bariu + producător de clor
bariu, BaCl + = verde luminos
Albastrucupru + producător de clor
cupru acetoarsenit (verde Paris), Cu 3 As 2 O 3 Cu (C 2 H 3 O 2 ) 2 = albastru
clorură de cupru (I), CuCI = albastru turcoaz
Violetamestec de compuși de stronțiu (roșu) și cupru (albastru)
Argintarderea aluminiului, a titanului sau a pulberii de magneziu sau a fulgilor

Petardele și focurile de artificii sunt foarte distractive pentru majoritatea dintre noi: ne place să urmărim spectacolul culorilor sau să auzim exploziile și de multe ori transformăm asta într-o competiție cu alți oameni, alte orașe sau alte țări. Dar există un preț de plătit: aceste produse pirotehnice de divertisment reprezintă obiecte periculoase pentru om, societate şi mediul înconjurător:

Cum îi afectează pe oameni?

  • Petardele și focurile de artificii sunt periculoase atât pentru cei care le mânuiesc, cât și pentru cei din jur. Există mereu pericolul de explozie necontrolată, prematură, întârziată, iar în unele cazuri se ajunge la mutilare (dacă proiectilul se află în mâna noastră sau foarte aproape de noi) sau la orbire (dacă din proiectil sar bucăți). Pericolul este sporit dacă utilizatorul/utilizatorii se află în stare de ebrietate, așa cum deseori se întâmplă în cazul sărbătorilor.
  • Petardele și focurile de artificii sunt periculoase pentru siguranța publică: folosirea acestora e foarte riscantă în imediata apropiere a blocurilor de locuit, a instalațiilor electrice de înaltă tensiune, a instalațiilor de gaze, în apropierea aleilor pietonale și a spațiilor deschise cu aglomerări de persoane. Practic orice spațiu urban este nepotrivit pentru utilizarea focurilor de artificii și din acest motiv guvernele multor țări interzic spectacolele de acest gen în cazul utilizatorilor fără certificat de competenență.
  • Petardele și focurile de artificii reprezintă un exemplu prost pentru copii: întrucât mulți copii imită adulții (mai ales părinții), există riscul să folosească nesupravegheați petarde fără să știe concepte precum capsă, detonare, distanță, viteză de ardere.
  • Petardele și focurile de artificii sunt vândute, în majoritatea cazurilor, pe la colțuri de stradă, fără acte de provenienţă, fără instrucțiuni de folosire, fără indicarea categoriei din care fac parte şi legalitatea etichetelor.

Potrivit cercetătorilor științifici spanioli, focurile de artificii conțin substanțe periculoase pentru viața omului și pentru mediul ambiant, cum ar fi metalele (Magneziu, Bariu, Potasiu), dar și metalele grele (Stronțiu, Plumb și Crom). În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor,  microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant.

De ce sunt periculoase pentru natură și mediul înconjurător?

  • Petardele și focurile de artificii provoacă poluarea extensivă a aerului. Acestea elimină într-o scurtă perioadă de timp o încărcătură masivă de elemente chimice: compuși de sulf și carbon, urme de metale grele și gaze toxice (ozon, dioxid de sulf, monoxid de azot), care rămân în atmosferă timp de mai multe ore sau zile și poluează aerul. De fapt, multitudinea și bogăția de culori care caracterizează un foc de artificii se datorează particulelor de metal care ard cu diferite flăcări (albastru=cupru, roșu=stronțiu sau litiu și verde strălucitor/ alb = compuși de bariu). Majoritatea focurilor de artificii conțin compuși de potasiu și aluminiu, care sunt folosiți pentru a propulsa focul în atmosferă. Tot acest cocktail de chimicale rămâne în aer pe o perioadă lungă de timp și se recombină cu alte elemente.
  • Expunerea la aceste particule descrise mai sus (particule cu dimensiuni sub 2,5 micrometri) este periculoasă pentru copii, bătrâni și adulții cu probleme cardiace sau de respirație. În SUA, un nivel de peste 35 μg de PM 2.5 pe m3 este considerat periculos. Un studiu recent a demosntrat că în locații din apropierea unui foc de artificii nivelurile orare de PM 2,5 urcă până la 500 μg / m3, iar concentrațiile medii de 24 de ore cresc cu 48 μg / m3 (370%). Acest lucru echivalează cu a sta în aerul de la Beijing în zilele cu cel mai mult smog. În marile orașe din România precum Iași, Cluj-Napoca sau București, senzorii ce măsoară calitatea aerului au detectat concentrații și de 250 ug/m3 pentru pulberea în suspensie PM10 (limita fiind de 50 ug/m3) și la 4 ore după spectacolul de artificii.
  • Particulele care cad la pământ în urma detonării pătrund în sol și în apele freatice, otrăvind terenul mult timp după ce artificiile au fost uitate. Un compus al articolelor pirotehnice – percloratul (acționează ca un oxidant pentru propulsorii care lansează artificiile) – ajunge în lacuri și râuri de unde oamenii își asigură apa potabilă. Acest compus chimic afectează capacitatea tiroidei de a produce hormoni necesari pentru creșterea și dezvoltarea normală. În Statele Unite studiile au descoperit că nivelurile de perclorat au crescut dramatic în lacuri după artificiile din 4 iulie: de o mie de ori față de nivelul normal.
  • Cantitatea de emisii de carbon provenite din focurile de artificii de pe întregul glob în noaptea de Revelion o întrece cu mult pe cea provocată de incendiile extinse de pădure și se face vinovată de apariția găurilor în stratul de ozon.
  • Efectul cumulativ al acestor elemente toxice (practic zeci de ani de detonare) este dezastruos pentru ecosisteme și pentru sănătatea publică.
  • Să nu uităm că elementele ce alcătuiesc articolele pirotehnice sunt obținute din mine și cariere montane, care sunt distructive pentru mediul înconjurător.

Ce impact au petardele și focurile de artificii asupra animalelor?

  • În timpul artificiilor, stolurile de păsări care dorm împreună erup în zbor speriate și dezorientate, iar asta provoacă moartea multora din ele ca urmare a faptului că se lovesc de copaci, garduri, panouri, clădiri și alte obiecte solide pe care nu le pot distinge în acest haos. Exemplu: în orașul Beebe din Arkansas în 2010 au căzut din cer peste 5000 mierle cu aripi roșii, moarte sau aflate pe moarte, după ce în oraș au fost proiectate focuri de artificii. Locuitorii s-au speriat și au crezut că a început apocalipsa.
  • Un studiu din 2010 din Olanda a demonstrat faptul că păsările de apă se aruncă în zboruri la peste 800 m altitudine și rămân în aer timp de 45 minute (acest lucru nu este letal în mod direct, însă stresul și energia irosită în acest timp îndelungat reduce semnificativ șansele lor de supraviețuire în zilele următoare). Extrapolând rezultatele la dimensiunea continentului european, studiul arată că milioane de păsări sunt serios afectate de focurile de artificii din noaptea de Revelion.
  • Gazele toxice care rămân în atmosferă timp de mai multe zile formează nori toxici prin care păsările sunt nevoite să zboare timp de ore întregi și să inhaleze acest aer dăunător.

Indiferent dacă sunt animale de companie sau animale sălbatice, acestea trec printr-o adevărată traumă în perioada sărbătorilor, atunci când felul nostru de a ne manisfesta bucuria este un chin pentru ele. Mai multe studii au confirmat faptul că în această perioadă, se pierd sau fug de acasă de două ori mai mulți câini și mii de păsări zburătoare devin confuze și sfârșesc prin a se lovi de clădiri sau migrează la sute de kilometri depărtare.

Care ar fi soluțiile?

Chiar dacă s-au dezvoltat sisteme de lansare a proiectilelor folosind aer comprimat, explozia ce provoacă efecte luminoase, rămâne un factor ce poluează mediul înconjurător.

Efectele nocive ale artificiilor asupra animalelor sunt cunoscute și revin în discuție în fiecare an în perioada sărbătorilor. Spectacolele cu drone și lasere sunt considerate alternative mai prietenoase. Menționăm că întreaga lume ia măsuri pentru a reduce impactul negativ al artificiilor. Beijing, China a scos în afara legii utilizarea artificiilor complet, deoarece riscul de poluare a aerului este prea mare. Collecchio, Italia a trecut la artificii tăcute pentru a reduce anxietatea în rândul animalelor. În mod similar, Banff, Alberta a întrerupt utilizarea focurilor de artificii pentru sărbători mari, toate din cauza efectelor adverse asupra vieții sălbatice locale.

Focurile de artificii creează gaze foarte toxice și poluanți care otrăvesc aerul, apa și solul, făcându-le toxice pentru păsări, animale sălbatice, animale de companie, animale de fermă și oameni. Dar există și variante ecologice : mai multe orașe din România ( Sibiu, Alba Iulia ,Cluj-Napoca si Iasi), au început deja să opteze pentru spectacole pentru înlocuirea focurilor de artificii în noapte de Revelion cu un spectacol de lumini și drone. Varianta este una mai costisitoare dar mai prietenoasă pentru animale și mediu.

La Cluj, varianta spectacolului cu lumini și drone a intrat în discuție începând de anul trecut. Anul acesta, de Ziua Națională, în Piața Avram Iancu au putut fi urmărite atât drone cât și artificii cu ocazia festivităților. Poziția primăriei față de acest lucru a pus în evidență efectele nocive asupra animalelor.

Surse info si foto :

https://www.whgkw.com/?product_id=134989952_40

https://www.monitorulcj.ro/actualitate/104757-spectacol-cu-drone-in-cluj-napoca-de-1-decembrie-boc-incet-vom-renunta-la-focul-de-artificii

https://romania.europalibera.org/a/animale-artificii-sarbatori/32158970.html

https://www.ecocontact.md/ro/post/pericolul-focurilor-de-artificii-pentru-sanatatea-ta-si-a-mediului-inconjurator/

https://ro.eferrit.com/declarati-va-independenta-de-poluarea-toxica-a-focurilor-de-artificii/


https://materiale.pvgazeta.info/utilizator-145/compozitia-chimica-a-focurilor-de-artificii.html

https://ro.eferrit.com/chimia-culorilor-de-foc/

administrator
administrator