Ce aduce ceața și inversiunea termică la Cluj-Napoca

Ce aduce ceața și inversiunea termică la Cluj-Napoca

Ce aduce ceața și inversiunea termică la Cluj-Napoca

Inversiunea termică este favorizată în principal de condițiile de relief. Orașul Cluj-Napoca este situat pe valea râului Someș, pe un teren mult mai jos decât împrejurimile. Plafonul de nori (=ceața) este rezultatul direct al inversiunii termice.

În ultima perioadă am avut parte de zile cu ceață densă doar în zona metropolitană. Se poate observa clar din pozele realizate de cetățeni, cum orașul Cluj-Napoca este acoperit de un plafon de nori, care schimbă mișcarea naturală a maselor de aer de la nivelul solului.

Pe cât este de frumos și de spectaculos acest fenomen, în oraș calitatea aerului a avut de suferit. Plafonul de nori a contribuit la fenomenul meteo de “inversiune termică”, care a blocat VENTILAREA naturală a orașului. Astfel tot aerului poluat produs de oraș, nu s-a dispersat și a continuat să se acumuleze timp de câteva zile.

Fenomenul de ceață a dus la agravarea situației și anume microparticulele PM1, PM2.5 și PM10 s-au prins de particulele de apă, astfel am inhalat zilele acestea tot ce era mai rău din aer : poluanți rezultați în urma arderilor de combustibil sau materiale plastice sau lemnoase și microparticule.

Persoanele mai sensibile, cu afecțiuni pulmonare sau astm, au resimțit zilele acestea senzația de sufocare și insuficiență respiratorie. Așa cum recomandă și platforma folosită de noi, în această perioada este indicat ca persoanele în vârstă, copiii sau femeile însărcinate să evite plimbările lungi sau practicarea sporturilor în aer liber.

Din păcate acest fenomen se repetă an de an, dar prin monitorizarea și măsurarea parametrilor PM2.5 și PM10, încercăm să identificăm dacă poluarea se accentuează de la an la an și cu ce o putem corela. Numărul în creștere al mașinilor, numărul șantierelor și a construcțiilor, tăierea copacilor și dispariția spațiilor verzi nu duc decât la agravarea situației.

Soluția pentru a respira un aer mai curat este chiar în mâinile noastre. Așa cum toți participăm la poluarea aerului (fie că folosim mașina de servici, consumăm curent electric sau încălzim locuința), la fel tot fiecare trebuie să-și schimbe modul de viață și să căutăm soluții care nu afectează mediul. Stilul nostru de viață nu trebuie să afecteze natura sau comunitatea în care trăim.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit în 2021 standardul pentru concentrația zilnică medie de particule PM2.5 la 15 micrograme pe metru cub, iar standardul anual este de 5 micrograme pe metru cub. Valorile limită ale OMS pentru concentrația zilnică medie de particule PM10 este de 45 de micrograme pe metru cub, în timp ce standardul anual este de 15 micrograme pe metru cub.

Credit petru fotografii : cetatenii

administrator
administrator