Erupția vulcanului subacvatic din Tonga resimțită de toți senzorii rețelei Strop de aer

Erupția vulcanului subacvatic din Tonga resimțită de toți senzorii rețelei Strop de aer

Erupția vulcanului subacvatic din Tonga resimțită de toți senzorii rețelei Strop de aer

Fenomenul unic a fost înregistrat de mai toți senzorii (barograma) Strop De Aer instalați pe întreg teritoriul României : Iași, Târgu Mureș, Reghin, Cluj-Napoca, Oradea, București și Timișoara.

“Erupția vulcanului subacvatic din Tonga pare să încadreze ca intensitate în erupțiile ce se produc o dată la câteva sute de ani pe Terra. Prin excelență, intensitatea unui astfel de eveniment face să vibreze toată planeta. Această vibrație a fost observată în atmosferă sub forma unei variații oscilatorii a presiunii atmosferice la nivel planetar. În graficul atașat se vede clar variația presiunii atmosferice la Iași ieri seara în intervalul 21-22. Mai interesant e că apare și o oscilație cvasisimilară la ora 3 dimineață, fără ca ea să fie explicată de condițiile sinoptico-meteorologice locale. Foarte posibil prima undă a venit pe direcție sud-est pe care distanța de la noi până în Tonga este de cca. 15000 km, iar a doua a venit din sud-vest pe care distanța până în Tonga este de peste 20000 km. Dacă aceasta este explicația ce trebuie confirmată de geofizicieni, am asistat cu siguranță la un eveniment rarisim la care puține generații de pe Terra au asistat chiar și fără să perceapă. Dincolo de spectaculozitatea și fascinația evenimentului merită să mai precizăm două lucruri. În primul rând, efectele concrete pe termen scurt asupra noastră sunt practic nule. Oscilația presiunii pe care o observăm pe acest grafic este similară sau chiar mai mică decât cea indusă de o furtună de vară sau de trecerea unui front rece. Constatați de altfel că în ultimele 24 de ore am asistat din cauze meteorologice (asta sună ciudat!) la o creștere a presiunii atmosferice care maschează variațiile de presiune aduse de undele atmosferice provocate de erupția din Tonga.Rămân mai interesante efectele meteorologice pe termen mediu și lung. Dacă emisiile de cenușă vulcanică vor continua și dacă acestea vor ajunge în stratosferă, acestea ar putea aduce o reducere a temperaturilor globale cu câteva zecimi de grad Celsius pe următorii ani. Cam asta fac cele mai puternice erupții vulcanice. Nu se poate miza pe asta acum, dar subiectul va suscita cu siguranță mult interes în perioada următoare.Până atunci, rămânem cu fascinația unui fenomen impresionant care ne vorbește atât de simplu că trăim pe o planetă pe care nu putem fi indiferenți la ceea ce se întâmplă aievea, oricât de departe am fi de locul întâmplării. Societatea umană se laudă că a intrat într-o eră a globalizării de ceva timp. O eră în care Planeta, prin procesele naturale, a trăit mereu (Conf. dr. Lucian Sfîcă).”

“Ieri, la ora 6 dimineata (ora Romaniei) in Oceanul Pacific de Sud, a erupt vulcanul Hungo- Tongo. Localizat la 65 km de capitala Tongo, este cel mai violent din ultimii 30 de ani. Explozia a fost urmata de o unda de soc violenta care s-a propagat cu viteza de 1100km/h. La peste 17000 km, Europa a fost atinsa mai tirziu, dupa 15 ore. Unda a fost perceputa prin variatii destul de importante ale presiunii atmosferice. Aproximativ 2-3 mbari si a durat pret de aproximativ 2 ore. In Romania, unda a fost perceputa aseara, dupa ora 21. Multe statii din Europa au semnalat aceste variatii. Si in tara, mai multe retele private…Au fost inundatii pe coastele invecinate, Tsunami de peste 1 metru. Cenusa vulcanica s-a ridicat la inaltimi mari, pina la 20 km. Este greu ajuns in zona apropiata vulcanului din cauza atmosferei incarcate cu cenusa. In aer, posibil ca macar zonele din vecinatste, chiar si la mii de km sa fie afectate de compusii chimici rezultati de acolo. La asa eruptii, posibil sa fie, alaturi de SO2, HCl, HF, HBr, CO2, in cenusa vulcanica se pot gasi, in anumite cazuri, concentratii de nanoparticule (<100 nm) de Ni, Zn, Cd, Ag, Sn, Se, Te, Hg, Tl, Pb, Bi. Dar poate contine si As, Pb, Cu, etc. Evolutia lor in spatiu este complicata, trebuie monitorizat cu mare atentie norul rezultat si evolutia lui.(Profesor. dr. Silviu Gurlui)”

https://videos.space.com/m/ZIJ2RD5p/otd-in-space-january-17-final-aerobee-sounding-rocket-launched?list=9wzCTV4g

Ca și concluzie ar trebui puternic mediatizat evenimente ce arată cât de fragilă este atmosfera pământului și că orice dezastru afectează toată planeta (incediu Amazon , siberia, Australia, California, erupții vulcanice).

sursa foto : https://www.news.ro/ , https://adevarul.ro/

administrator
administrator