Când ne gândim la poluare prima imagine care ne vine în minte este aceea a unui oraș plin de fum sau a plasticului din oceane, însă poluarea se extinde dincolo de ceea ce este în aer sau în apă. Poluarea fonică, zgomotul în care trăim în fiecare zi, este o problemă la fel gravă, care se dezvoltă și poate avea efecte dezastroase asupra sănătății.
În orașele mari există zone care depășesc 80 decibeli-db(A),în condițiile în care valorile limită din timpul zilei, acceptate de legislația în vigoare în România, pentru zonele rezidențiale, sunt până în 50 db(A),informează Enviro Consult. Potrivit acestuia, Bucureștiul este cel mai zgomotos oraș, având cea mai mare pondere, circa 85%, din populație expusă la poluarea fonică. Capitala este urmată de Constanța cu 76% din populație afectată de zgomotele puternice și de Cluj cu 64%. La polul opus topului de mai sus, cel mai liniștit oraș este Iași, cu doar 16% din populație afectată de zgomot.
Potrivit Enviro Consult, calculul poluării fonice are la baza raportul dintre numărul de locuitori dintr-un oraș expuși la un nivel de zgomot de peste 55 db(A) și numărul total de locuitori ai orașului, înmulțit cu 100. “La nivel național, în orașele cu peste 250.000 de locuitori avem aproximativ 2.900.000 de persoane expuse la zgomot peste limita prevăzută în standardele de auditare, ceea ce înseamnă că pentru mai mult de 60% din populație calitatea vieții este afectată considerabil de poluarea fonică“, a declarat Bogdan Lazarovici, director executiv Enviro Consult, auditor în domeniul masurariilor acustice.
Topul poluarii fonice:
- București- 85% din populație afectată
- Constanța- 76% din populație afectată
- Cluj-Napoca- 64% din populație afectată
- Brașov, Ploiești- 61% din populație afectată
- Galați- 55% din populație afectată
- Timișoara- 49% din populație afectată
Valorile limită din timpul zilei, acceptate de legislația în vigoare în România, pentru zonele rezidențiale, sunt până în 50 db(A). În zona aeroporturilor, străzilor principale și căilor ferate de 70 db(A), iar în sectoarele industriale de 65 db(A).
Zgomotul orașului Cluj-Napoca scade sub limita legală doar pe timpul nopții.
Studiu de caz este făcut pe Strada Soporului nr.7 în Cluj-Napoca. Dintr-un total de 6 senzori, 5 au fost montați afară pe balcon și doar unul la interiorul locuinței. Se vede clar că zgomotul orașului crește pe timpul zilei și coboară pe timp de noapte ( din păcate testul ne arată și programul de lucru al ventilatoarelor de la magazinul cartierului – acele vârfuri concomitente la cei 5 senzori montați în exterior).
surse:
https://www.green-report.ro/top-10-orase-cu-cel-mai-ridicat-nivel-de-poluare-fonica/