Monitorizarea calității aerului pentru orașele inteligente – o prioritate

Monitorizarea calității aerului pentru orașele inteligente – o prioritate

Monitorizarea calității aerului pentru orașele inteligente – o prioritate

Pe măsură ce orașele devin mai inteligente, ele se transformă în modele de dezvoltare socială și economică. Ceea ce vedem astăzi este doar o avanpremieră a ceea ce digitalizarea poate face în cele din urmă pentru viața urbană. Până de curând, conceptul de oraș inteligent se axa în principal pe îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice.

Viziunea unui oraș inteligent, cu o infrastructură digitală sigură, poate fi realizată doar printr-o abordare axată pe oameni. După un deceniu de încercări și erori, liderii au realizat că trecerea la viziunea societății digitale constă în utilizarea tehnologiei și a datelor în mod intenționat pentru a lua decizii mai bune și pentru a oferi o calitate mai bună a vieții.

Pentru a crea un “oraș inteligent” sunt necesare mai multe componente tehnologice de bază, de la IoT și integrarea cu IT, precum și servicii de telecomunicații de sprijin. Câteva dintre beneficiile încorporării tehnologiei digitale în infrastructura orașului inteligent sunt:

  1. Eficiență sporită: Tehnologiile digitale eficientizează operațiunile orașului, îmbunătățind servicii precum gestionarea deșeurilor, transportul și utilizarea energiei.
  2. Calitate îmbunătățită a vieții: Tehnologiile inteligente îmbunătățesc condițiile de trai prin servicii mai bune de sănătate, educație și servicii publice, făcând orașele mai locuibile.
  3. Sustenabilitate: Tehnologiile inteligente susțin practicile durabile prin optimizarea utilizării resurselor, reducerea emisiilor și promovarea energiei regenerabile.
  4. Creștere economică: Infrastructura digitală atrage afaceri, stimulează inovația și creează oportunități de angajare, impulsionând economia locală.
  5. Decizii bazate pe date: Colectarea și analiza în timp real a datelor permit luarea deciziilor informate de către planificatorii și administratorii orașului.
  6. Siguranță și securitate sporite: Supravegherea inteligentă, sistemele de răspuns la urgențe și analiza predictivă îmbunătățesc siguranța publică și securitatea.
  7. Managementul traficului: Sistemele inteligente de transport reduc congestionarea, îmbunătățesc fluxul de trafic și eficiența transportului public.
  8. Implicarea cetățenilor: Platformele digitale facilitează o mai bună comunicare între administrația orașului și cetățeni, promovând transparența și participarea.
  9. Reziliență: Tehnologiile inteligente ajută orașele să răspundă mai eficient la situații de urgență și dezastre printr-o mai bună pregătire și sisteme de răspuns.
  10. Personalizare: Serviciile pot fi adaptate nevoilor individuale, îmbunătățind experiența generală a locuitorilor orașului.

Scopul principal al monitorizarii : Crearea unor orașe mai inteligente și mai sănătoase

Una dintre caracteristicile fundamentale ale orașelor inteligente este asigurarea unui mediu durabil. Monitorizarea în timp real a diverșilor parametri de mediu din aerul orașelor inteligente permite autorităților să ia decizii bazate pe date privind planificarea infrastructurii și a politicilor. Cetatenii secolului 21 pot vizualiza in timp real și analiza datele în formatele dorite, cum ar fi rapoarte, alerte, hărți termice și analiza tendințelor. În plus un alt avantaj al monitorizarii constante este pentru autoritățile municipale care pot verifica expunerea orașului la poluare și pot elabora un plan strategic pentru extinderea urbană durabilă și planificarea rutelor de transport.

Optimizarea sănătății orașului prin monitorizarea inteligentă a aerului din oraș

-Conștientizarea cetățenilor
-O mai bună administrare a orașului
-Identificarea punctelor fierbinți (cu poluare ridicata)

Monitorizarea în timp real a calității aerului permite administratorilor urbani să pună în aplicare mesaje de avertizare pentru a combate poluarea aerului și pentru a proteja sănătatea și siguranța locuitorilor. Una dintre responsabilitățile majore ale administratorilor urbani este să se asigure că persoanele în vârstă, copiii și persoanele predispuse la probleme respiratorii beneficiază de un mediu respirator sigur. În plus, identificarea punctelor critice permite cetățenilor să ia decizii inteligente pentru selectarea locurilor rezidențiale în funcție de durata orelor de vârf ale poluării aerului.

O mai bună planificare a infrastructurii urbane

-Monitorizarea orașului în timp real
-Planificarea eficientă a orașului
-Direcționarea măsurătorilor cheie de performanță pentru administrație

O rețea de senzori instalati la fiecare 2 strazi, pot ajuta la identificarea punctelor fierbinți de poluare a aerului într-un oraș. Software-ul de analiză și vizualizare a datelor oferă autorităților posibilitatea de a determina traficul excesiv și zonele cu poluare ridicată. Astfel de date și informații pot ajuta comitetele de planificare a orașului să ia decizii adecvate. Prin urmare, este un instrument esențial pentru a valida și a lua decizii în cunoștință de cauză pentru construirea de școli, spitale, poduri etc. pe baza nivelurilor de poluare a aerului.

Detectarea sursei de poluare

-Studii de repartizare a surselor
-Acțiuni corective în timp real
-Modelare pentru detectarea și urmărirea surselor

Orașele inteligente atrag o serie de oportunități de afaceri și industrii. Cu toate acestea, autoritățile municipale se confruntă cu o serie de provocări pentru a asigura cetățenilor condiții si un aer curat. Implementarea la nivelul întregului oraș a senzorilor ce monitorizeaza calitatea aerului înconjurător este posibilă prin implicarea autoritatilor alaturi de cetateni si de retelele private.

Monitorizarea vremii și predicția dezastrelor

-Monitorizarea vremii în timp real
-Identificarea zonelor predispuse la dezastrele naturale
-Prognoza meteorologică pe cartiere

Populația densă din orice locație urbană și impactul schimbărilor climatice au crescut în ultimele decenii. Acest lucru a obligat administrațiile municipale și locale să ia măsuri de precauție în cazul unui dezastru natural (incendii de vegetatie). Monitorizarea precisă a parametrilor meteorologici nu numai că sensibilizează cetățenii, dar ajută și la dezvoltarea modelelor de prognoză. Acesta devine un instrument esențial pentru prevenirea dezastrelor de orice fel și ajută guvernul să creeze un mediu mai sigur pentru oameni într-un oraș inteligent.

sursa info : https://oizom.com/usecase/smart-city-air-quality-monitoring-system/

sursa foto : https://emudhra.com/blog/vision-of-smart-city-digital-solutions-for-a-better-quality-of-life

https://www.mdpi.com/1424-8220/19/15/3401

administrator
administrator