98% dintre europeni respiră un aer poluat extrem de nociv, asociat cu 400.000 de decese pe an

98% dintre europeni respiră un aer poluat extrem de nociv, asociat cu 400.000 de decese pe an

98% dintre europeni respiră un aer poluat extrem de nociv, asociat cu 400.000 de decese pe an

Europa se confruntă cu o “criză gravă de sănătate publică”, aproape toată lumea de pe continent trăind în zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului, potrivit unei investigații realizate de The Guardian.

Analiza datelor colectate cu ajutorul unei metodologii de ultimă oră – inclusiv imagini detaliate din satelit și măsurători de la peste 1.400 de stații de monitorizare la sol – dezvăluie o imagine dezastruoasă a aerului poluat, 98% dintre oameni trăind în zone cu poluare cu particule fine extrem de dăunătoare, care depășesc liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății. Aproape două treimi trăiesc în zone în care calitatea aerului este mai mult decât dublă față de orientările OMS (5 ug/m3 pentru PM2.5).

Situația din Europa de Est este semnificativ mai proastă decât cea din Europa de Vest, cu excepția Italiei, unde mai mult de o treime dintre cei care locuiesc în Valea raului PO și în zonele învecinate din nordul țării respiră un aer care este de patru ori mai rău decât cel stabilit de OMS pentru cele mai periculoase particule în suspensie din aer.

Zona de NORD este cunoscută pentru industrializare masivă și se mai numește “Motorul Italiei”. Dacă este să facem o corelație cu numărul foarte mare de morți în urma PANDEMIEI COVID din zonă, putem înțelege de ce sistemul respirator era deja afectat de poluare.

În România orașe precum București, Târgu Jiu, Hunedoara, Craiova, Buzău, Pitești , Ploiești prezintă o concentrație a pulberilor ultrafine PM2.5 de peste 19 ug/m3 media anuală.

Având o concentrație mai mică (până în 16 ug/m3), orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Bacău, Galați, Timișoara reprezintă de asemenea zone în care concentrația depășește de 3 ori limita propusă de Organizația Mondială a Sănătății (5 ug/m3 pentru PM2.5). – harta interactivă

Cercetările arată că aceste microparticule (PM2.5) sunt dăunătoare organismului uman, de la boli de inimă și de plămâni la diabet și demență, de la probleme hepatice și cancer de vezică urinară la oase fragile și piele deteriorată. Fertilitatea, fetușii și copiii sunt, de asemenea, afectați de aerul toxic, conform studiului.

Ne afecteaza din cap până în picioare:

Unul dintre motivele pentru care poluarea atmosferică provoacă daune de amploare este faptul că particulele foarte mici pot pătrunde în plămâni și pot fi transportate în tot corpul .

1.Plămânii și inima

Poluarea aerului duce la probleme de respirație, de la astm la emfizem și până la cancer pulmonar. În prezent, există dovezi copleșitoare că poluarea aerului are ca rezultat daune grave nu numai pentru plămâni, ci și pentru inimă. Aici crește riscul de atac de cord, deoarece arterele se îngustează și mușchii slăbesc.

2.Creierul și mintea

Accidentele vasculare cerebrale, demența și inteligența redusă sunt toate afecțiuni care afectează creierul și care au fost legate de poluarea aerului.

3.Organele abdominale

Cercetările evidențiate în analiză leagă, de asemenea, poluarea atmosferică de numeroase tipuri de cancer, inclusiv de vezica urinară și de intestin, unde s-a constatat, de asemenea, o creștere a sindromului intestinului iritabil. Printre numeroasele alte organe afectate se numără și ficatul.

4.Organale de reproducere

Poate că cel mai îngrijorător impact al aerului toxic este afectarea reproducerii și a copiilor. Fertilitatea este redusă, iar numărul de avorturi spontane este crescut prin expunerea la aerul poluat.

Care sunt efectele pe termen scurt și pe termen lung a expunerii la o concentrație peste medie?

Concluzie : Respectarea și încadrarea calității aerului în limitele sugerate de Organizația Mondială a Sănătății ar putea salva peste 200 000 de morți premature și milioane de euro .

Surse info: https://www.theguardian.com/environment/2023/sep/20/revealed-almost-everyone-in-europe-breathing-toxic-air

https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2019/may/17/air-pollution-may-be-damaging-every-organ-and-cell-in-the-body-finds-global-review

administrator
administrator