Compuși organici volatili (COV)
Compușii organici volatili (COV) sunt substanțe chimice organice care există sub formă de gaze în aer. Plantele sunt cea mai mare sursă de COV, eliberând anual aproximativ 350 de milioane de tone de izopren (C5H8) și 450 de milioane de tone de terpene (C10H15).
Aproximativ 400 de milioane de tone de metan (CH4) sunt produse de zonele umede naturale și de orezării și de bacteriile din intestinele termitelor și ale animalelor rumegătoare.
Pe lângă acești COV naturali, un număr mare de substanțe chimice organice sintetice, cum ar fi benzenul, toluenul, formaldehida, clorura de vinil, fenolii, cloroformul și tricloretilena, sunt eliberate în aer de activitățile umane. Aceste substanțe chimice joacă un rol important în formarea de oxidanți fotochimici.
COV afectează sănătatea publică pe termen scurt și pe termen lung. Efectele pe termen scurt includ iritarea ochilor și a tractului respirator, dureri de cap, amețeli, tulburări de vedere și probleme de memorie. În cazul expunerii pe termen lung la COV, se produc leziuni ale ficatului, rinichilor și sistemului nervos central, iar în cazul unei expuneri extreme poate provoca cancer. Benzenul este un exemplu de COV toxici.
Hidrocarburi aromatice policiclice (HAP)
Hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) sunt poluanți organici persistenți în mediul înconjurător (POP).
Această clasă de compuși organici semivolatili a fost alcătuită din două sau mai multe inele benzenice fuzionate.
HAP sunt eliberați în aerul înconjurător prin arderea incompletă a materialelor organice, principalele surse antropice incluzând arderea combustibililor fosili, emisiile autovehiculelor, incinerarea deșeurilor, rafinarea petrochimică sau a petrolului, industria siderurgică și a cocsului și arderea cărbunelui. HAP sunt prezenți în aer sub formă de gaze și particule.
HAP sunt considerați periculoși și cancerigeni, inhalarea de HAP în particule reprezintă un risc potențial grav pentru sănătate legat de un risc excesiv de cancer pulmonar. Pirenul și benzopirenul sunt exemple de HAP toxici.
Surse artificiale
Gazele de eșapament conțin COV
Se estimează că din surse artificiale se obțin aproximativ 142 de teragrame de carbon în forma unor compuși organici volatili.
Tipuri
- Lacuri și vopsele
- Clorofluorocarburi (CFC)
- Combustibili fosili, direct (benzina) sau indirect prin produși secundari (gaze de eșapament).
- Benzen, diclorometan
Reglementare
În România următoarele categorii de COV sunt reglementate:
- solvenți organici
- lacuri și vopsele
- benzină
COV solvenți organici
Generarea de COV este reglementată atât la nivel european prin Directiva 1999/13/EC privind reducerea emisiilor de compuşi organici volatili datorate utilizării solvenţilor organici în anumite activităţi şi instalaţii, cât şi la nivel naţional prin Hotărârea Guvernului nr. 699/2003 privind stabilirea unor măsuri pentru reducerea emisiilor de compuţi organici volatili datorate utilizării solvenţilor organici în anumite activităţi şi instalaţii, cu modificările şi completările ulterioare.
Aceste reglementări au ca scop prevenirea şi reducerea efectelor directe sau indirecte ale emisiilor de compuşi organici volatili (COV) în mediu, în special în aer, precum şi ale potenţialelor riscuri ale acestora pentru sănătatea umană şi pentru calitatea mediului şi reprezintă principalul instrument de diminuare a emisiilor industriale de COV.
Reglementările acoperă o serie largă de activităţi industriale în care se utilizează solvenţi, cum ar fi: tipărirea, curăţarea suprafeţelor, acoperirea vehiculelor, curăţarea uscată, producerea de încălţăminte sau de produse farmaceutice. Ele stabilesc pentru agenţii economici obligaţia de a respecta anumite valori limită de emisie impuse sau de a aplica o schemă de reducere care oferă operatorului posibilitatea de a atinge un nivel de reducere a emisiilor, echivalent cu cel atins în cazul în care s-ar aplica valorile limită de emisie. Acest nivel echivalent se poate realiza prin substituirea produselor cu conţinut ridicat de solvenţi cu produse cu un conţinut mai scăzut sau fără solvenţi, precum şi prin trecerea la procese de producţie fără solvenţi.
sursa info: https://ro.wikipedia.org/wiki/Compus_organic_volatil#:~:text=Compu%C8%99ii%20organici%20volatili%20(COV)%20sunt,ambiental%C4%83%2C%20de%2025%20%C2%B0C.
http://www.mmediu.ro/categorie/compusi-organici-volatili-cov/84