Poluare există peste tot în marile orașe și nu numai. Numărul mare de mașini aflate în trafic, încălzirea locuințelor, șantierele sau alte activități care pot genera praf sau particule ultrafine, sunt responsabile pentru calitatea precară a aerului.
De multe ori această poluarea nu se resimte, curenții de aer facilitează o ventilație naturală a orașelor și aerul este respirabil. Însă, atunci când orașele sunt poziționate geografic în depresiuni, între 2 dealuri sau pe albia unui râu, fenomenul de inversiune termică (oală), face că poluarea generată la nivelul solului să se acumuleze peste oraș. De cateve zile, toți senzorii din Cluj-Napoca , au indicat valori foarte mari a concentrației de particule PM2.5 și PM10, tocmai datorită acestui fenomen.
Se poate observa si vizibil cum pătura de SMOG dispare:
Astăzi (18.02.2023), în jurul orei 9 dimineață vremea s-a schimbat și odată cu creșterea temperaturii și prezenta vânțului, poluarea staționară a fost îndepărtată de pe oraș.
Acest fenomen apare pe fiecare grafic de la toți senzorii din Cluj-Napoca, care moniotorizeaza concentrația acestor particule.
Poziționarea geografică poate fi un dezavantaj pentru orașele care se luptă pentru a avea un aer curat. Atunci când calmul atmosferic este înlocuit de vânt, poluarea este împrăștiată și orașul poate respira.