În fiecare zi, aproximativ 93% dintre copiii lumii sub vârsta de 15 ani (1,8 miliarde de copii) respiră un aer atât de poluat încât pune sănătatea și dezvoltarea lor în pericol. În mod tragic, mulți dintre ei mor: OMS estimează că, în 2016, 600.000 de copii au murit din cauza infecțiilor acute ale căilor respiratorii inferioare cauzate de aerul poluat.
Un nou raport al OMS privind poluarea aerului și sănătatea copiilor: prescrierea aerului curat examinează cantitatea mare de poluare a aerului atât în mediul înconjurător (în exterior), cât și în cea casnică asupra sănătății copiilor lumii, în special în țările cu venituri mici și medii. Raportul este lansat în ajunul primei conferințe mondiale a OMS privind poluarea aerului și sănătatea.
Acesta dezvăluie că, atunci când femeile însărcinate sunt expuse la aer poluat, sunt mai predispuse să nască prematur și au copii mici, cu greutate mică la naștere. Poluarea aerului afectează, de asemenea, neurodezvoltarea și capacitatea cognitivă și poate declanșa astmul și cancerul copilariei. Copiii care au fost expuși la niveluri ridicate de poluare a aerului pot prezenta un risc mai mare de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, mai târziu în viață.
„Aerul poluat otrăvește milioane de copii și le distruge viața”, spune dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. „Acest lucru este inexcusabil. Fiecare copil ar trebui să poată respira aer curat, astfel încât să poată crește și să-și împlinească întregul potențial.
” Un motiv pentru care copiii sunt deosebit de vulnerabili la efectele poluării aerului este că respiră mai repede decât adulții și astfel absorb mai mulți poluanți.
De asemenea, trăiesc mai aproape de sol, unde unii poluanți ating concentrațiile maxime – într-un moment în care creierul și corpul lor sunt încă în curs de dezvoltare.
Nou-născuții și copiii mici sunt, de asemenea, mai susceptibili la poluarea aerului în gospodăriile caselor care utilizează în mod regulat combustibili poluanți și tehnologii pentru gătit, încălzire și iluminat .
„Poluarea aerului stăpânește creierul copiilor noștri, afectându-le sănătatea în mai multe moduri decât bănuiam. Dar există multe modalități simple de a reduce emisiile de poluanți periculoși ”, spune dr. Maria Neira, director, Departamentul de sănătate publică, mediul și factorii determinanți sociali ai sănătății la OMS.
„OMS sprijină punerea în aplicare a unor măsuri politice sănătoase, cum ar fi accelerarea trecerii la combustibilii și tehnologiile de gătit și încălzire, promovând utilizarea unui transport mai curat, locuințe eficiente din punct de vedere energetic și planificarea urbană. Pregătim terenul pentru generarea de energie cu emisii reduse, tehnologii industriale mai curate și mai sigure și o mai bună gestionare a deșeurilor municipale ”, a adăugat ea.
Descoperiri cheie:
- Poluarea aerului afectează neurodezvoltarea, ducând la rezultate mai scăzute ale testelor cognitive, afectând negativ dezvoltarea mentală și motorie.
- Poluarea aerului dăunează funcției pulmonare a copiilor, chiar și la niveluri mai mici de expunere
- La nivel global, 93% dintre copiii din lume sub 15 ani sunt expuși la niveluri de particule fine din mediu (PM2,5) peste liniile directoare ale OMS privind calitatea aerului, care includ 630 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani și 1,8 miliarde de copii sub 15 ani
- În țările cu venituri mici și medii din întreaga lume, 98% din toți copiii sub 5 ani sunt expuși la niveluri de PM2,5 peste liniile directoare OMS privind calitatea aerului. În comparație, în țările cu venituri ridicate, 52% dintre copiii sub 5 ani sunt expuși la niveluri peste liniile directoare ale OMS privind calitatea aerului.
- Mai mult de 40% din populația lumii – care include 1 miliard de copii sub 15 ani – este expusă la niveluri ridicate de poluare a aerului din gospodărie, în principal din gătitul cu tehnologii și combustibili poluanți.
- Aproximativ 600 000 de decese la copiii cu vârsta sub 15 ani au fost atribuite efectelor comune ale poluării aerului în mediul înconjurător și în gospodărie în 2016.
- Împreună, poluarea aerului din gospodărie din gătit și poluarea atmosferică a mediului (exterior) cauzează mai mult de 50% din infecțiile acute ale căilor respiratorii inferioare la copiii cu vârsta sub 5 ani în țările cu venituri mici și medii.
- Poluarea aerului este una dintre principalele amenințări la adresa sănătății copiilor, reprezentând aproape 1 din 10 decese la copiii cu vârsta sub cinci ani.
Prima conferință globală a OMS privind poluarea aerului și sănătatea, care se deschide la Geneva, marți, 30 octombrie, va oferi oportunitatea liderilor mondiali; miniștrii sănătății, energiei și mediului; primari; șefi de organizații interguvernamentale; oamenii de știință și alții să se angajeze să acționeze împotriva acestei serioase amenințări pentru sănătate, care scurtează viața a aproximativ 7 milioane de oameni în fiecare an. Acțiunile ar trebui să includă:
- Acțiuni din partea sectorului sănătății pentru informarea, educarea, furnizarea de resurse profesioniștilor din domeniul sănătății și implicarea în elaborarea de politici intersectoriale.
- Punerea în aplicare a politicilor de reducere a poluării aerului: Toate țările ar trebui să depună eforturi în vederea îndeplinirii orientărilor globale ale OMS privind calitatea aerului pentru a spori sănătatea și siguranța copiilor. Pentru a realiza acest lucru, guvernele ar trebui să adopte măsuri precum reducerea dependenței excesive de combustibilii fosili în mixul energetic global, investirea în îmbunătățiri ale eficienței energetice și facilitarea utilizării surselor de energie regenerabile. O mai bună gestionare a deșeurilor poate reduce cantitatea de deșeuri care este arsă în cadrul comunităților și, prin urmare, reduce „poluarea atmosferică a comunității”. Utilizarea exclusivă a tehnologiilor curate și a combustibililor pentru gătit, încălzire și activități de iluminat poate îmbunătăți drastic calitatea aerului în case și în comunitatea din jur.
- Pași pentru minimizarea expunerii copiilor la aerul poluat: școlile și locurile de joacă ar trebui amplasate departe de sursele majore de poluare a aerului, cum ar fi drumurile aglomerate, fabricile și centralele electrice.
sursa info: https://www.who.int/news/item/29-10-2018-more-than-90-of-the-worlds-children-breathe-toxic-air-every-day
source and credit photo : https://www.gettyimages.com/