Din păcate efectele poluării încep să ne afectele chiar de la primele clipe de viață. Recent au fost descoperite microparticule de plastic în placenta unei femei însărcinate. Fie că acestea au fost ingerate sau inhalate odată cu aerul respirat, din păcate din cauza mărimii foarte mici au ajuns din sânge în placentă. Efectele particulelor de plastic asupra sarcinii în dezvoltare, nu sunt încă cunoscute pe deplin dar sunt o problemă de mare îngrijorare (clar nu ajută la devoltarea naturală a acestuia).
Particulele găsite în placentă au fost probabil consumate sau inspirate de mame. Patru femei sănătoase care au avut sarcini și nașteri normale au avut placente care conțineau microplastice. Au fost găsite o duzină de particule de plastic, dar nu ne putem imagina gravitatea, fiind analizate doar 4% din fiecare placentă. „Este ca și cum ai avea un copil cyborg: nu mai este compus doar din celule umane, ci un amestec de entități biologice și anorganice”, a spus Antonio Ragusa, director de obstetrică și ginecologie la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma și care a condus studiu, în The Guardian. „Mamele au fost șocate”. Cercetătorii au concluzionat: „Datorită rolului crucial al placentei în susținerea dezvoltării fetusului și în acționarea ca o interfață cu mediul extern, prezența particulelor de plastic potențial dăunătoare este o problemă de mare îngrijorare. Trebuie efectuate studii suplimentare pentru a evalua dacă prezența microplasticelor poate declanșa răspunsuri imune sau poate duce la eliberarea de contaminanți toxici, rezultând vătămări. ”
Ce trebuie să știe mamele și părinții în așteptare de nou-născuți
Expunerea unei femei gravide la fiecare creștere de 10 µg / m3 în PM 2,5 ar putea duce la o scădere de patru grame a greutății la naștere a bebelușului.
Expunerea la poluarea aerului exterior înainte de concepție sau în primele luni de sarcină poate duce la naștere prematură sau malformații congenitale ale creierului și coloanei vertebrale.
Dr Pratibha Singhal
“În fiecare an, debutul iernii este automat asociat cu probleme de aer poluat, probleme respiratorii și de vizibilitate. Ne-am dat seama vreodată că poluarea aerului poate afecta negativ sănătatea unei mame în așteptare și dezvoltarea copilului ei.
Rezidenții și spitalele au început să raporteze o creștere a bolilor respiratorii, în special copiii plângându-se de respirație și alte probleme respiratorii. Este important să înțelegem că poluarea aerului vine sub mai multe forme. În mod obișnuit, aerul poluat cuprinde ozon, particule, dioxid de azot, dioxid de sulf, evacuare a vehiculului, emisii de la clădiri, fum , praf și substanțe chimice. Aceste particule toxice provoacă iritații la plămâni, ochi și gât, ceea ce face dificilă respirația. În timp ce particulele mai mari pot fi evacuate din corp prin tuse sau strănut , particulele mai mici tind să fie prinse în plămâni și să intre în sânge.”
Efecte asupra sarcinii
Există suficiente dovezi acum pentru a spune că poluarea aerului afectează sarcina. Expunerea unei femei însărcinate la fiecare creștere de 10 µg / m3 în PM 2,5 ar putea duce la o scădere de patru grame a greutății la naștere a bebelușului, potrivit unui studiu din 2018 realizat în Chennai și districtele înconjurătoare, care a implicat 1.285 de femei însărcinate. PM 2.5 sunt particule fine găsite în aer cu un diametru de 2,5 micrometri sau mai puțin și se știe că prezintă cel mai mare risc pentru ființele umane. În medie, PM 2,5 din Delhi măsoară între 100 și 180 10 µg / m3, de peste 10 ori standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Estimarea mediană a greutății la naștere este o creștere de 72 de grame, ceea ce înseamnă că vă puteți aștepta la o creștere de aproximativ 70 până la 80 de grame a greutății la naștere a nou-născutului dacă aceștia [femeile însărcinate] locuiau într-o zonă mai curată.
Riscuri asociate cu poluarea aerului la sarcină
Fătul primește oxigen de la mamă și respiră aer poluat, prin urmare, afectează fătul. Expunerea la poluarea aerului exterior înainte de concepție sau în primele luni de sarcină poate duce la naștere prematură sau malformații congenitale ale creierului și coloanei vertebrale. Mai mult, poate determina o greutate mică la naștere și poate crește riscul de a contracta boli.
Avorturi spontane
Poluarea aerului crește riscul de avort spontan. Recent, ziarul The Guardian din Marea Britanie a publicat un articol care sugerează că poluarea aerului poate fi la fel de rea ca fumatul în creșterea riscului de avort spontan. Acesta a susținut că nivelurile ridicate de poluare cu dioxid de azot au crescut riscul pierderii sarcinii cu 16%. Un alt studiu a dezvăluit că expunerea la sulfat de amoniu în timpul sarcinii poate crește riscul de defecte congenitale și nașteri mortale. Sulfatul este produs în principal din arderea cărbunelui, în timp ce amoniul este derivat din amoniac, care este produs din emisiile agricole, auto și animale.
Greutate redusă la naștere
Sarcina are ca rezultat 2,5 la 3 kg bebeluși la 38-40 săptămâni în mod ideal. Bebelușii sub 2,5 kg sunt considerați „cu greutate redusă la naștere”. Expunerea la poluarea aerului are ca rezultat copii cu greutate mică la naștere. Cu toate acestea, nu se știe încă ce trimestru este cel mai vulnerabil la efectele poluării aerului. Expunerea la ozon în timpul sarcinii poate face ca bebelușul să se nască cu o greutate mică la naștere. Ozonul este un gaz care provine din evacuarea mașinilor, benzină și fumuri din fabrici și produse chimice.
Nașterea prematură
Copiii născuți prematur au un risc semnificativ de rezultat advers pe termen lung. Potrivit unui studiu al Institutului de Mediu din Stockholm (SEI) de la Universitatea York, aproape trei milioane de copii se nasc prematur în fiecare an din cauza poluării aerului. Asta înseamnă că 18% din totalul nașterilor premature anuale au fost legate de expunerea la poluarea cu particule.
Autism
Autismul este o tulburare de dezvoltare la copii care nu are tratament curativ în prezent. A existat o asociere a expunerii la poluarea aerului la femeile însărcinate și a autismului la copii. Un studiu alarmant de la Harvard a arătat că femeile expuse poluării cu particule ridicate în timpul celui de-al treilea trimestru au fost de două ori mai predispuse să nască un copil cu autism.
Astm
Astmul este o afecțiune recurentă, care necesită îngrijire medicală constantă. Poluarea aerului agravează astmul. La femeile gravide, acest lucru poate fi periculos, deoarece astmul poate provoca preeclampsie, o afecțiune care determină creșterea tensiunii arteriale și scăderea funcției ficatului și a rinichilor. Astmul netratat poate determina copilul să sufere din lipsa de oxigen, ducând la o creștere slabă, naștere prematură și greutate redusă la naștere. Cercetările au constatat, de asemenea, că expunerea la poluarea aerului poate crește șansele bebelușului de a dezvolta astm mai târziu în viață.
Probleme de fertilitate
Dacă intenționați să începeți sau să extindeți o familie, poate fi necesar să aveți grijă cu aerul pe care îl respirați. Studii multiple au stabilit că poluarea aerului contribuie la rate mai mici de fertilitate la bărbați și femei. Unele cercetări leagă, de asemenea, poluarea aerului de avorturile spontane.
Recomandări pentru mamele și familiile lor în așteptare
Este imposibil să eviți orice amenințare potențială pentru sănătatea ta și a copilului tău, dar poți face multe pentru a reduce expunerea la poluarea aerului. În primul rând este să luați o vaccinare împotriva gripei. Momentul exact și durata anotimpurilor gripale pot varia, dar dacă așteptați momentul potrivit pentru a vă vaccina împotriva gripei, este de fapt chiar acum. Da, octombrie sau începutul lunii noiembrie este cea mai bună lună pentru a obține vaccinul antigripal pentru a obține o protecție maximă împotriva virusului gripal. Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru a dezvolta suficienți anticorpi din vaccinul antigripal pentru a vă proteja împotriva gripei. Un vaccin antigripal reduce riscul de a contracta boala cu aproximativ 40-60% și, de asemenea, reduce gravitatea bolii dacă vă îmbolnăviți. Dacă pierdeți administrarea vaccinului antigripal în luna octombrie, ar trebui să luați jabul ori de câte ori puteți. Pentru mamele așteptate, vaccinurile împotriva gripei sunt recomandate înainte de 26 de săptămâni de gestație.
Alte precauții:
- Limitați-vă activitățile în aer liber și, dacă vă aventurați, purtați întotdeauna măști.
- Utilizați inhalatoare pentru persoanele cu astm.
- Practicați igiena în toate formele pentru mâini, ochi, față în orice moment.
- Luați boostere de imunitate și multe lichide, inclusiv o dietă sănătoasă, bogată în vitamina C, împreună cu legume cu frunze verzi.
- Obțineți un purificator de aer – Aceste dispozitive îndepărtează totul, de la fum la alergeni la mucegai și germeni din aerul dvs., ajutându-vă pe dumneavoastră și copilul dumneavoastră să crească într-un mediu mai sănătos. Pe lângă purificatoarele de aer pentru casă, instalați și purificatoarele auto.
- Protejați-vă aerul – Creați un mediu sănătos folosind produse de curățare naturale de uz casnic, folosind hota de aerisire la gătit, efectuând controale de rutină pentru mucegai și folosind detectoare de monoxid de carbon.
- Obțineți plante de purificare a aerului – Plantele vă pot filtra în mod natural aerul și vă pot ajuta pe dvs. și pe bebelușul în creștere să respirați un aer mai sănătos. Recomandări pentru părinții cu nou-născuți
- Alăptarea trebuie încurajată la toți copiii cu vârsta mai mică de 6 luni.
- Nutriția trebuie îngrijită. Alimentele nutritive, fluidele și terapia de susținere vă vor ajuta.
- Reduceți efortul fizic intens, în special în aer liber și mai ales dacă prezintă simptome.
- Utilizarea purificatoarelor de aer este recomandată în situații speciale. Părinții trebuie să urmărească următoarele simptome care pot fi indicative ale unor probleme respiratorii grave la copii: Noaptea recurentă / tuse dimineața devreme, care nu dispare cu ușurință. Tuse care apare odată cu modificările de anotimp, cu nasul ușor până la moderat. Strângerea toracică informată în mod repetat de copil. Dificultăți de respirație în special în timpul efortului. Scurgere apoasă limpede din nas, strănuturi recurente masive, sforăit excesiv. Febra de grad scăzut, cu tuse persistentă mai mult de 2 săptămâni.
Directorul, Departmamentului de Obstretica si Ginecologie,Grupul de Spitale Cloudnine Noida.
sursa foto :getty images/file