Ne ducem traiul în orașe care devin din ce în ce mai mari și mai aglomerate unde calitatea aerului începe să fie o problemă pe termen lung.
Pentru acei cetățeni care trăiesc în centrul unui oraș aglomerat, unde aerisirea locuințelor prin deschiderea geamului nu este benefică sănătății, prezentăm ca și alternativă, purificarea aerului din locuințe.
Un purificator de aer îndepărtează substanțele poluante și alergenii, asigurând un mediu mai sănătos pentru întreaga familie.
Unele purificatoare îndepărtează 99,97% dintre particulele ultrafine ( polenul, praful, părul de animale, acarienii, virusuri, bacterii, spori de mucegai, particule fine și ultrafine, particule mai mici decât virusirule, compuși volatili și mirosuri neplăcute – dacă purificatoarele sunt pe baza de apă ) de până pe la 0,003 μm, de 800 de ori mai mici decât PM2,5 .
Cum funcționează un purificator de aer?
Principiul de funcționare al unui purificator de aer poate fi rezumat foarte simplu: aerul din încăpere este atras de obicei cu ajutorul unui ventilator în aparat, unde trece printr-o serie de filtre care fie captează sau distrug particulele nedorite, aerul fiind apoi este expulzat în încăpere.
Cum alegi un purificator de aer?
Indiferent dacă este cu sau fără consumabile, un purificator de aer se alege în funcție de mărimea spațiului în care va urma să funcționeze. Un alt criteriu de selecție este și scopul în care va urma să fie folosit. Verifică în descrierea produselor si gaseste criteriile de selectie dorite :
Tipurile de particule purificate – credem ca acest criteriu este cel mai important. Cu cat mai multe tipuri de particule aparatul stie sa filtreze (verificati si in ce proportie), cu atat mai bine. Printre particulele ce sunt filtrate in mod uzual se numara praful, alergenii, unele bacterii si virusi, polenul si microorganismele.
Nivelul de zgomot – o alta caracteristica foarte importanta, in special daca intentionati sa filtrati aerul din dormitor pe timp de noapte. Noi nu suportam ticaitul ceasului de perete, deci credem ca un nivel sonor peste 30-35 decibeli este prea mare pentru a dormi cu aparatul pornit. Toleranta dumneavoastra poate varia, insa este bine sa investiti intr-un aparat cat mai silentios.
Trepte de viteza – viteza cu care purificatorul trage si curata aerul este direct proportionala cu nivelul de zgomot, pe care ti-l doresti cat mai jos, in special pe timp de noapte. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci compromisuri si, cred eu, cel mai bine alegi un model cu mai multe trepte de viteza, astfel incat sa poti alege intre viteza si zgomot cu o simpla apasare de buton.
Volumul de aer purificat – in functie de dimensiunile camerei/camerelor pe care doriti sa le filtrati alegeti un aparat capabil sa curete un volum de aer ceva mai mare. Utilizati deci acelasi principiu folosit in alegerea unui aparat de aer conditionat. Te intereseaza atat volumul de aer purificat pe ora (metri cubi pe ora) cat si suprafata recomandata maxima a camerei.
Certificare HEPA – initialele vin de la High-Efficiency Particulate Arrestance si se refera la certificarea filtrului de particule, care trebuie sa retina minim 99.7% din particulele mai mari de 0.03 microni purtate de aerul care intra in aparat. Evitati denumiri precum “compatibil HEPA”, “tip HEPA” si cautati dovada certificarii in manualul produsului.
Consumabile – unele aparate necesita spalarea periodica a filtrelor, altele necesita schimbarea acestora, ca si in cazul filtrelor de aer din automobile, deci luati in calcul acest aspect cautand informatii despre durata maxima de viata a filtrului, cifra specificata tot de producator, si costul consumabilelor. Ideal din punct de vedere al costurilor este achizitionarea unui aparat care nu are nevoie de consumabile, insa alegeti intotdeauna un filtru de aer pe baza capacitatii sale de curatare. Daca filtrul trebuie inlocuit periodic cauta neaparat un model care te alerteaza cand a venit momentul sa pui un nou filtru.
Senzori – este adevarat ca un purificator de aer isi poate face treaba linistit si fara a masura calitatea aerului, dar pentru linistea ta un model cu senzori care masoara parametrii calitatii aerului este poate ceva ce iti doresti. Asa vezi nu doar cat de bine isi face treaba aparatul, ci si daca sunt probleme serioase in zona in care locuiesti. Senzorii uzuali masoara doar cantitatea de particule de o anumita dimensiune minima in suspensie si nu sunt 100% precisi, deci e bine sa nu te alarmezi degeaba daca aparatul indica valori ciudate.
Functii Smart – daca esti adeptul caselor inteligente s-ar putea sa te intereseze un model ce poate fi controlat prin WiFi, din aplicatie de mobil care iti indica nu doar parametrii aerului din momentul respectiv, ci si un istoric al inregistrarilor.
Consumul de energie – tinand cont ca un astfel de dispozitiv va sta in priza aproape permanent este bine sa luam in calcul si consumul de energie. Majoritatea modelelor active consuma intre 25 si 50 Watti, iar cele pasive (care filtreaza aerul prin convectie, deci mai putin eficiente) consuma doar cativa Watii.
De unde cumperi purificatoare de aer?
Emag –multe modele de purificatoare produse de Airfree, pentru diverse dimensiuni de încăperi;
Alecoair – modele Daikin, BlueAir AB, De Longhi, Sharp și Taurus cu ionizare, difuzoare de aromă, telecomanda și opțional display digital;
Altex – modele Sharp, Philips, Rowenta, Electrolux;
evoMAG – modele Brewer, Rowenta, Philips, DeLonghi.
Produse recomandate:
- Seria Sharp Plasmacluster – purificatoare premium cu funcție de ionizare și filtru HEPA, opțional filtru umidificare;
- Seria Clean Air Optima – purificatoare cu ionizare aer, lampa UV și filtru electrostatic;
- Seria Bioxigen – design italian, ionizare bipolară, operare silențioasă;
- Seria Xiaomi Mi – purificator Smart, filtru HEPA, silențios, design modern, senzor PM2.5;
- Seria Philips AC – trei trepte de viteză, filtru HEPA, senzor PM2.5 cu indicator vizual;
- Seria Dyson Smart Pure – filtru HEPA și carbon activat, funcție de încălzire și răcire a aerului, captează 99.95% din particulele de până la 0.1 microni, oscilare la 350 de grade, monitorizare prin aplicație de mobil;
- Seria BlueAir – purificatoare ce pot fi controlate prin WiFi, filtru de gaze și particule, senzori de aer, temperatura, umiditate.
Ex: Philips seria 3000i – Filtrarea aerului în 3 etape
Sistemul de filtrare de înaltă eficiență este format din 3 filtre și elimină 99.9% dintre alergeni și alte substanțe poluante din aer:
- Pre-filtrul captează particulele mari, praful și părul de animale
- Filtrul de carbon activ reține mirosurile și compușii organici volatili
- Filtrul HEPA filtrează particulele microscopice, cele mai periculoase pentru organism, cu dimensiuni de până la 0.003 μm, cum ar fi: polenul, acarienii, sporii de mucegai, fungii, bacteriile, virusurile, PM2.5.
surse info: https://www.philips.ro/c-m-ho/purificatoare-si-umidificatoare-de-aer
surse foto: https://www.philips.ro/c-m-ho/purificatoare-si-umidificatoare-de-aer