Astăzi vă propunem un exercițiu de imaginație :
Suntem în anul 2025 – în România majoritatea orașelor sunt Orașe Inteligente (SMART CITY) :
- pe fiecare stradă sunt montați senzori ce măsoară calitatea aerului și anume pulberea în suspensie PM2.5 și PM10.
- la fiecare ghenă de gunoi sunt instalați senzori ce măsoară cantitatea deșeurilor (ultrasunete) și gazele urât mirositoare ce sunt emise de deșeuri (H2S și SO2).
De fiecare dată când senzorul ce măsoară PM2.5 și PM10 va indica depășiri ale valorilor măsurate, de la serviciul de salubritate vor pleca mașini care vor curăța și spăla strada.
De fiecare dată când senzorii ce monitorizează gunoiul menajer vor indica volum mare de deșeuri sau gaze cu miros specific, de la serviciul de management al gunoiului vor pleca mașini de gunoi care vor rezolva problema punctual.
Un oraș Smart este acel oraș care folosește tehnologia pentru a crește confortul cetățeanului și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
Un oraș Smart va trebui să pregătească o infrastructură la care se vor putea conecta senzori ce culeg informații vitale pentru un oraș aflat în expansiune.
Sperăm să auzim în câțiva ani că orașele din România devin Smart și informațiile sau datele vitale vor circula instantaneu pe 5G sau rețele radio LoRa. Indexul de la curent și gaz va fi transmis automat, gunoiul se va ridica doar dacă este nevoie cu priorotate unde este cazul, străzile se vor spăla și curăța mai des în zonele unde sunt șantiere în lucru sau praful este o problemă.
sursa image : https://www.archdaily.com/ ,https://www.spiedigitallibrary.org/