Poluarea aerului cu particule reduce speranța de viață cu doi ani

Poluarea aerului cu particule reduce speranța de viață cu doi ani

Poluarea aerului cu particule reduce speranța de viață cu doi ani


Noile date dezvăluie puține progrese la nivel global în reducerea poluării aerului în ultimele două decenii Poluarea aerului cu particule continuă să reducă speranța de viață globală cu aproape doi ani, întrucât progresul în unele țări contrabalansează agravarea calității aerului în altele, conform indicelui de calitate al vieții aerului (AQLI).

Provocarea COVID-19 subliniază mai mult decât în ​​orice moment din istoria recentă cât de importantă este protejarea sănătățîi publice. Cu toate acestea, în condițiile în care țările din întreaga lume participă la dezvoltarea unui vaccin contra coronavirusului, există un alt ucigaș de zi cu zi care determină miliarde de oameni să ducă vieți mai scurte și mai bolnave: poluarea aerului. Noile date din Indexul calității vieții aerului (AQLI), care transformă poluarea aerului cu particule în impactul său asupra speranței de viață, relevă că poluarea cu particule era cel mai mare risc pentru sănătatea umană înainte de COVID-19. Și fără o politică publică puternică și susținută, această va fi după COVID-19. Analiză constată că poluarea cu particule reduce speranța de viață globală cu aproape doi ani, în raport cu ceea ce ar fi dacă calitatea aerului ar respectă orientările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acest lucru a fost constant în ultimele două decenii, scăderea medie globală a speranței de viață de la poluare rămânând la doi ani, întrucât îmbunătățirile în unele țări precum China au fost echilibrate prin agravarea condițiilor din alte țări. „Deși amenințarea coronavirusului este gravă și merită fiecare atenție pe care o primește – poate mai mult în unele locuri – îmbrățișarea seriozității poluării aerului cu o vigoare similară ar permite miliardelor de oameni din întreaga lume să ducă vieți mai lungi și mai sănătoase, ”Spune Michael Greenstone, profesorul de serviciu distins al Milton Friedman în economie și creatorul AQLI împreună cu colegii de la Institutul de politici energetice de la Universitatea din Chicago (EPIC). „Realitatea este că nici un vaccin nu va atenua poluarea aerului. Soluția constă în politică publică robustă. AQLI le spune cetățenilor și factorilor de decizie despre modul în care poluarea de particule îi afectează pe ei și pe comunitățile lor și poate fi folosită pentru a măsura beneficiile politicilor de reducere a poluării. “


Inhalată zilnic, poluarea cu particule are un impact mai devastator asupra speranței de viață decât bolile transmisibile precum tuberculoza și HIV / SIDA, ucigașii comportamentali precum fumatul de țigară și chiar războiul. De fapt, în zonele Africii Centrale și de Vest, în care în mod tradițional bolile precum HIV / SIDA și malaria prind în mod tradițional titluri, poluarea cu particule reprezintă o amenințare la fel de gravă pentru sănătatea cu un impact comparabil asupra speranței de viață. Cu creșterea consumului de cărbune în Africa, în următoarele două decenii, se preconizează a fi triplă față de ce a fost în ultimele două decenii, recunoașterea poluării cu particule ca o posibilă problemă în creștere devine și mai importantă. Aproape un sfert din populația globală locuiește în patru țări din Asia de Sud, care sunt printre cele mai poluate din lume: Bangladesh, India, Nepal și Pakistan. Oamenii care trăiesc în aceste țări și-au putut vedea viața scurtată cu 5 ani în medie, după ce au fost expuse la niveluri de poluare care sunt acum cu 44 la sută mai mari decât în ​​urmă cu două decenii. Poluarea ridicată pe întreg teritoriul Bangladeshului este cea mai poluată țară din lume. Totuși, cea mai severă poluare se găsește în anumite părți din India, în special în nordul Indiei, inclusiv la megacitățile Delhi și Kolkata. Poluarea cu particule este, de asemenea, o preocupare semnificativă în sud-estul Asiei, unde sursele tradiționale de poluare, cum ar fi vehiculele, centralele electrice și industria se combină cu incendii de păduri și terenuri agricole pentru a produce concentrații mortale. Drept urmare, 89% din cei 650 de milioane de oameni din Asia de Sud-Est trăiesc în zone în care poluarea cu particule depășește pragurile impuse de OMS. Metropolele în creștere – cum ar fi Jakarta, Singapore, Ho Chi Minh și Bangkok – suportă cea mai mare povară. „Vestea bună este că acum există un palmares al țărilor care decid să ia măsuri și să reușească să curețe aerul”, spune Greenstone. Un exemplu deosebit de înflăcărat vine din China, unde țara a început un „război împotriva poluării” în 2013. De atunci, trei sferturi din reducerile mondiale de poluare au venit din China. Țara a redus poluarea cu particule cu aproape 40 la sută. Dacă aceste reduceri vor fi menținute, cetățenii chinezi se pot aștepta să trăiască cu aproximativ 2 ani mai mult decât ar fi avut-o înainte de reformele lor agresive.

Statele Unite, Europa și Japonia au avut, de asemenea, un succes în reducerea poluării, datorită politicilor puternice care au pus bazele apelurilor publice pentru schimbare. Totuși, progresul succesului lor evidențiază în continuare amploarea și viteza progresului Chinei. Au fost necesare câteva decenii și recesiuni pentru Statele Unite și Europa pentru a atinge aceleași reduceri de poluare pe care China le-a realizat în 5 ani, continuând să își crească economia. Chiar și cu acest progres, există încă anumite părți din Statele Unite, Europa, Japonia și, în special China, unde poluarea compromite în mod semnificativ sănătatea umană. „În condițiile în care țările de astăzi încearcă să echilibreze obiectivele duale de creștere economică și calitatea mediului, lecția istorică din întreaga lume este că politica poate reduce poluarea aerului într-o mare varietate de contexte politice”, spune Greenstone. “AQLI clarifică faptul că beneficiile sunt măsurate în vieți mai lungi și mai sănătoase.”

sursa info : https://aqli.epic.uchicago.edu/news/new-data-reveals-little-progress-globally-in-reducing-air-pollution-over-the-last-two-decades/

sursa foto :https://www.latimes.com/local/la-me-air-pollution-0428-pictures-photogallery.html

administrator
administrator