Un adult normal respiră peste 15 metri cubi de aer în fiecare zi. Deși poluanții din aer sunt adesea invizibili, ei pot avea efecte grave asupra sănătății noastre, inclusiv asupra plămânilor, inimii sau altor organe, și asupra dezvoltării fătului.
Această broșură informativă își propune să ofere răspunsuri la întrebările pe care vi le puteți pune cu privire la poluarea aerului din exterior și plămânii dumneavoastră.
Care sunt principalii poluanți din aer?
Un poluant din aer este “orice substanță din aer care, în cantități destul de ridicate, ar putea să dăuneze oamenilor, animalelor, plantelor sau obiectelor”.
Există mulți poluanți în aer, iar diferitele elemente care constituie poluarea aerului variază de la o regiune la alta. Cu toate acestea, unii poluanți sunt monitorizați mai atent decât alții pentru că se știe că pot dăuna mediului sau sănănății.
Principalii poluanți sunt ozonul, dioxidul de azot, pulberile în suspensie și dioxidul de sulf. Citiți pe următoarea pagină tabelul în care sunt detaliați toți acești poluanți.
Ce efecte are poluarea aerului asupra plămânilor dumneavoastră?
Efectele poluării aerului asupra respirației depind de tipul și de amestecul de poluanți, de concentrația din aer, de cât de mult timp sunteți expuși, de cât de mult poluant inhalați și de cât de mult poluant pătrunde în plămâni.
Simptomele respiratorii care au fost observate imediat după expunerea la niveluri ridicate de poluare, includ iritația căilor aeriene, dispnea (respirația dificilă) și riscul crescut de a declanșa o criză de astm. Expunerea la poluanții aerieni pentru o perioadă lungă de timp s-a dovedit a crește riscul bolilor pulmonare, inclusiv a cancerului, și a deceselor prin boli respiratorii. Citiți următoarea pagină pentru detalii cu privire la modul în care fiecare poluant poate afecta plămânii.
Pentru cine expunerea la poluarea aeriană are cel mai mare risc și cum poate să-l afecteze?
Poluarea aerului este dăunătoare în special pentru oamenii care suferă deja de boli pulmonare cum ar fi astmul și bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPCO). Dar și pentru persoanele in vârstă, copiii și bebelușii care au un risc crescut de a fi afectați de efectele dăunătoare ale expunerii la poluarea aerului.
Dacă aveți o afecțiune pulmonară cronică sau sunteți în vârstă, atunci aveți cel mai mare risc de a fi afectați de efectele dăunătoare ale poluării aerului cum ar fi decesul prematur datorită bolilor respiratorii sau cardiace. Dacă aveți căile aeriene sensibile, expunerea la poluarea atmosferică poate declanșa crizele de astm și poate determina wheezing (respirația șuierătoare), tuse și iritația căilor respiratorii.
Oamenii sănătoși care lucrează sau fac exerciții fizice în aer liber sunt, de asemenea, vulnerabili la efectele negative ale poluării aerului, în special când există concentrații mari de ozon la nivelul solului.
Ce pot face eu pentru a reduce nivelul de poluare?
Impreună cu procesele industriale, unele dintre cauzele poluarii aerului sunt mașinile și alte vehicule.
Prin urmare, ca și individ sunt multe lucruri pe care le puteți face pentru a reduce nivelul de poluare.
- Gândește-te serios înainte de a folosi mașina pentru o călătorie. Ia în considerare beneficiile oferite de alte mijloace de transport, cum ar fi bicicleta, mersul pe jos sau folosirea transportului public (de exemplu : creșterea siguranței, în special pentru copii ; reducerea aglomerației, o sănătate mai bună asigurînduvă că faceți cele 20 minute de mișcare în fiecare zi recomandate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) ; câștigați timp, ar putea fi mult mai rapid să călătorești cu alte mijloace de transport decât cu mașina ; economisiți bani).
- Când vă duceți copiii la școală, mergeți la cumpărături sau la serviciu, gândiți-vă la folosirea în comun a unui singur automobil, opriți motorul când stați pe loc, mențineți mașina curată și reduceți viteza.
- Cumpărați “verde” și “eficient” (de exemplu, când vă cumpărați următoarea mașină căutați-le pe cele care folosesc cea mai mică cantitate de carburant și care poluează cel mai puțin).
- Căutați să reduceți consumul de energie la domiciliu sau să treceți la sursele de energie curată și regenerabilă, nu inhalați materiale periculoase (citiți etichetele de pericol) și nu ardeți combustibili solizi în special deșeuri sau lemne tratate.
Cum pot să interpretez nivelul de poluare al aerului?
Multe tări și agenții internaționale au dezvoltat sisteme pentru a arăta în fiecare zi, diferitele nivele de poluare a aerului în diferite zone, acestea alertând populația când nivelurile sunt excesive. Unul dintre
acestea, de la Departamentul de Sănătate al Marii Britanii, e prezentat mai jos. Acest sistem se bazeaza pe gradarea fiecarei concentrații de poluant și clasificarea ei pe niveluri între 1 și 10.Aceste niveluri sunt apoi împărțite în patru categorii : scăzut, moderat, ridicat și foarte ridicat.
Cine controlează nivelurile de poluare a aerului?
Standardele calității aerului sunt stabilite de Uniunea Europeană pentru a ne proteja sănătatea. Pentru mai multe informații, vizitați ec.europa.eu/environment/air. Ele variază de la o țară la alta, în funcție de
riscurile pentru sănătate, de cât de ușor pot fi atinse nivelele, de costuri și de alte considerente.
OMS revizuiește regulat dovezile privind efectele poluării aerului asupra sănătătii și apoi elaborează linii directoare. Aceste linii directoare ajută la susținerea acțiunilor de atingere a celui mai bun nivel de calitate a aerului pentru a ne proteja sănătatea.
Tabelul de mai jos prezintă nivelurie de calitate a aerului recomandate de OMS și pe care toate țările ar trebui sa le urmărească.
Pentru pulberile în suspensie, nivelurile medii sunt recomandate la 1 an și pe 24 de ore, din cauza efectelor care pot apare pe termen scurt dar și pe termen lung. Se crede că nici o linie directoare nu va putea oferi protecție completă, dar efectele asupra sănătății pot fi reduse.
Pentru ozon, este dat un nivel care nu ar trebui să fie depășit în 8 ore, căci efectele ozonului pot fi văzute foarte repede. Ozonul poate avea efecte pe termen lung, dar în momentul actual nu există suficiente dovezi pentru a sugera o linie directoare.
Dovezile au arătat că expunerea pe termen lung la dioxidul de azot are efecte asupra sănătății și nivelul său este aproximativ identic cu cel al altor poluanți. De aceea nivelurile de dioxid de azot prezentate pe termen lung vor putea oferi protecție publicului.
Un nivel de dioxid de sulf de 10 minute a fost propus pentru ca efectul lui asupra bolnavilor de astm care fac efort fizic poate fi observat în acest interval de timp.
A fost propus nivelul de 24 ore de dioxid de sulf pentru că studiile au arătat că scăderea nivelurilor reduce efectele asupra sănătății, cu toate că este dificil de separat aceste efecte de cel al altor poluanți.
Cum poți să iți reduci expunerea la poluarea aerului?
Expunerea la poluarea aerului poate fi evitată în mai multe feluri în funcție de tipul de poluant și de circumstanțe. Citiți următoarea pagină pentru detalii despre cum sa vă descurcați cu fiecare poluant.
În general, ar trebui mai întâi de toate, să verificați alertele de poluare a aerului din ziua respectivă. Iarna, evitați să mergeți pe străzile aglomerate cu mult fum emanant din trafic. Vara, nivelurile de poluare sunt
în general mai ridicate în zilele călduroase și însorite. Deci încercati să evitați activitățile fizice intense în aer liber sau să le faceți dimineața când nivelurile de poluare sunt de obicei mai scăzute.
sursa info : https://www.europeanlung.org/en/ si https://www.env-health.org/