Atunci când umiditatea aerului crește și depășește pragul de 70-80% sau atunci când este ceață, senzorii de detecție PM vor detecta și particulele mici de apă, iar la numărătoarea particulelor de praf, valoarea totală va fi supraestimată. Acest fenomen este cunoscut ca și fenomen de condesare.
Există 2 variante de a compesare pentru această supraestimare :
- Un algoritm de corecție software ( scade un procent din valoarea măsurată înainte de a afișa valoare pe platforma )
- Pre încălzirea la 50 de grade a aerului testat atunci când umiditatea trece peste 70-80% (așa cum fac și stațiile naționale)
Proiectul Strop de aer abordează cea dea doua variantă. Folosește o cameră care încălzește aerul cu ajutorul unei rezistențe ceramice la 50 de grade. Astfel măsurătorile nu vor mai indica valori supraestimare.
Montarea și asamblarea componentelor de încălzire :
Imaginea de mai jos arată citirile PM10 de la doi senzori SDS011 cu umiditatea mediului de măsurare aproape de 100%. Unul este prevăzut cu cameră de încălzire (linia verde) și unul fără acea cameră (linia galbenă). Puteți observa condensul. Ca urmare a acestui proces particulele de apă și de praf se combină formând particulele din ce în ce mai mari. Senzorii optici pot returna citirile de câteva ori mai mari atunci când este prezent fenomenul de condensare.
Aceste situații de control se pot observa și pe senzorii montați din București ce au sistem de încălzire HECA https://stropdeaer.aqi.eco/ro/ilfov/mogosoia/mogosoaia .